Vizelet inkontinencia, A vizelet-inkontinencia előfordulása


Vizelet-inkontinencia A vizelet-inkontinenciáról röviden Vizelet-inkontinencia alatt az akaratlan vizeletvesztést értjük, azaz azt az állapotot, amikor akaratunktól függetlenül vizelet távozik a húgyhólyagból, mennyiségre való tekintet nélkül.

A vizelet-inkontinencia előfordulása Mivel a betegség sokak számára tabu, ezért meglehetősen nagy látenciáról lehet beszélni, de az biztosan kijelenthető, hogy népbetegségről van szó. Leginkább a változó korban lévő nőknél tartják többször előfordulónak, de szinte bármelyik korosztályt érintheti.

Az inkontinencia fajtái

Idős korban a népesség harmadánál is jelentkeznek ezzel kapcsolatos problémák. Vizelet inkontinencia vizeletinkontinencia okai A húgyhólyag a napi étel- és italfogyasztás hatására fokozatosan telni kezd. A hólyag vizelettartását és ürítését szabályozó központ a gerincvelőben van, de a folyadék távozását a húgycső körüli záróizom is akadályozza.

A feszülő érzés megjelenésekor az agy jelzést kap és vizelési inger lép fel. Mindezen folyamatok egészséges működésekor a vizeletet akaratunknak megfelelően tudjuk üríteni.

Miért forduljak orvoshoz?

Ha a húgyutak szerveit, valamint a hólyagot vizelet inkontinencia tartó gátizomzat veszít erejéből és rugalmasságából, akkor vizeletszivárgás lép fel. Az itteni izomzat meggyengülésének több oka is lehet. Vannak olyanok, akiknél genetikai okok állnak a háttérben, és már gyerekkoruktól kezdve akár egy erőteljesebb köhögésnél vagy tüsszentésnél fellép az akaratlan vizeletvesztés.

vizelet inkontinencia Rossz alvás prosztatitis

Szintén rizikófaktor lehet a túlsúly is, ami jelentősen megterhelheti a gátizomzatot. A szülés idején is kialakulhatnak olyan folyamatok — különösen akkor, ha az elhúzódó vagy gyenge fájásokkal járt -melyek során gátizomgyengülés léphet fel.

Rejtett inkontinencáiól beszélünk akkor, amikor a kiváltó ok valamilyen nőgyógyászati beavatkozás során vétet hibára vezethető vissza.

  • Az inkontinencia mértéke lehet egészen enyhe, amikor például nevetés vagy tüsszentés esetén egy-két csepp vizelet távozik, de lehet egészen súlyos is, amikor olyan hirtelen, kiszámíthatatlanul jelentkezik sürgető vizeletürítési kényszer, hogy nincs már idő eljutni a mosdóba.
  • Milyen gyertyákat használnak a prosztatitisben

Nőknél a menopauza idején megjelenő hormonális változások is hatással vannak a medencetájék izmaira. Férfiaknál gyakori a vizelet-inkotinencia a prosztatát érintő megbetegedéseknél pl.

Nyugodtan beszélje meg orvosával a kezelés részleteit, és a kezelések esetleges mellékhatásait. Gyakran a kezelés elkezdése után a tünetek drámaian javulnak. Négy nagy kezelési mód közül lehet választani, mégpedig a viselkedésterápia, a gyógyszeres terápia, a gyógyászati segédeszközök alkalmazása, illetve a műtéti terápia közül.

A fentieken kívül állhat még a háttérben idegrendszeri károsodás, fertőzés, neurózis, szorongás, stressz vagy akár gyógyszerszedés is. A tünetek súlyossága jellemzően három kategóriába sorolható.

A legenyhébb stádiumban — főképp stresszinkontinencia esetén — csak néhány cseppnyi vizelet távozik erős hasi nyomás fennállása esetén.

vizelet inkontinencia égési sérülések a hátsó prosztatitisben

A második stádiumban már kisebb megerőltetésnél, akár járáskor is jelentkezhetnek a tünetek, míg a harmadik stádiumnál már nyugalmi állapotban sem tudjuk elkerülni a vizeletürítést. A vizelet-inkontinencia diagnózisa A helyes diagnózis felállításához az vizelet inkontinencia ismereteken túl nőknél nőgyógyászati, férfiaknál andrológiai ismeretekre is szükség van.

Az inkontinencia diagnosztizálása

A diagnosztizálásnál a kiváltó állapítják meg, valamint azt, hogy az inkontinencia mely formája váltja ki a panaszokat. A pontos eredmény megállapításának mindenképpen része egy általános kivizsgálás. A beteg kikérdezése sem maradhat el, melynek során több dologra is rákérdeznek: milyen körülmények között és mióta tapasztal vizeletvesztést, ilyenkor mennyi vizelet távozik, milyen a vizelési inger, illetve romlott-e a beteg állapota a betegség megjelenése óta.

A nőknél a korábbi szülések lefolyásáról is érdeklődik a szakorvos. A klinikai vizsgálat során hüvely- vizelet- és vérvizsgálat történik. A hólyagtükrözésen kívül indokolt lehet a vizeletürítés mechanizmusát vizsgáló komplex urodinamikai mérés is.

Mi a vizelet-inkontinencia?

Ennek a speciális katéter segítségével zajló eljárásnak a lényege a telt és üres hólyagban uralkodó nyomásnak a mérése. A vizelet-inkontinencia kezelése A betegség sok esetben gyógyítható, ez azonban a kiváltó okoktól is függ. Enyhe A prosztata és a végbél fáj jelentkezésekor az életmódváltás is elegendő lehet, amely során a beteg odafigyel a rendszeres vizeletürítésre, az alkoholtartalmú és a vízhajtó hatást kiváltó italokat elkerüli, ezeken kívül pedig a betegségben érintett izmok edzésére is időt szakít.

Gyógyszeres kezelésnél a következőkre érdemes felhívni a figyelmet. Az ösztrogénhiányhoz kapcsolódó inkontinenciát a hormonpótló készítmények szedése enyhítheti.

Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?

Szintén hatásosak lehetnek a helyileg alkalmazható, hormontartalmú, hüvelybe helyezhető kúpok is. Műtéti beavatkozást az anatómiai eltérések tesznek indokolttá. Az egyik ilyen eset a hólyagsérv kialakulása.

A vizelet inkontinencia formái A vizelet inkontinencia formái A húgyhólyagból és húgycsőből álló vizelet elvezető rendszernek kettős feladat van: a vizelet tárolása és elvezetése.

Műtéti eljárást szükséges alkalmazni abban az esetben is, amikor a húgyhólyag és a húgycső által bezárt szög valamilyen okból pl. Ez a szög ugyanis jelentősen hatással van a húgyhólyag zárómechanizmusára. A műtét során az eredeti állapot visszaállítása történik.

Ilyen beavatkozás lehet például a mellső hüvelyplasztika, amely körülbelül fél órát vesz igénybe, és napon belül el lehet hagyni utána a kórházat. Ezek a műtétek tartós, sokszor végleges megoldást jelentenek.

Gyógyszeres kezelés

A fentiekből is látszik, hogy a vizelet-inkontinenciába nem kell beletörődni, sok esetben hatékonyan megszüntethető. Ebben szakmailag felkészült szakorvosaink készséggel állnak az Ön rendelkezésére urológiai, illetve nőgyógyászati magánrendelésünkön.

vizelet inkontinencia pleomorphic adenoma radiology

Praktikus tanácsok Ha a betegség már megjelent, az természetesen nem jelenti azt, hogy a megoldást a csökkentett folyadékbevitel jelenti.

A vizelettartást azonban mindenképpen megkönnyíti, ha egyszerre kevesebb mennyiségű folyadékot veszünk magunkhoz.

  • A gyógymódoknál a gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változás is nagy szerepet játszik.
  • A prosztatitis körte kezelése

A koffeintartalmú italok és az alkohol is vízhajtó hatással bír, ezeket jobb elkerülni, de vízhajtó hatást váltanak ki a bodzából készült italok, valamint a görögdinnye fogyasztása is. Igyekezzünk még a feszülő érzés kialakulása előtt vizeletet üríteni, vizeletünket ne tartogassuk sokáig.

Végezzünk intimtorna-gyakorlatokat, melyek közül a két legegyszerűbbre mutatunk példát.

Kapcsolódó cikkünk

Vizeletürítés után egymást követően sokszor — akár szor is — húzzuk össze, majd lazítsuk el a farizmokat. A másik hatásos módszer, ami a záróizmokat erősítheti vizelet inkontinencia az, ha a vizeletürítést többször akaratlagosan megszakítjuk és pár másodperc után újra folytatjuk.

A panaszok jelentkezésekor használjuk a speciálisan erre a célra kifejlesztett, nagy nedvszívó képességű betéteket, amelyek semlegesítik a kellemetlen szagokat. Az ilyen betéteket naponta többször is indokolt cserélni.

vizelet inkontinencia Prostatitis görögdinnye