Hólyag érzékenység, Mik a hiperaktív hólyag jelenségének tünetei?


A hiperaktív hólyag OAB kifejezés a vizelés sürgőssége miatt fennálló problémakör megnevezése.

hólyag érzékenység

Ez az állapot azonban NEM jár szivárgással vagy bevizeléssel. Hólyag érzékenység annyit jelent, hogy az érintett személy gyakrabban érez késztetést arra, hogy kiürítse hólyag érzékenység hólyagját. Az állapot másik megnevezése záróizom-gyengeség. Mik a hiperaktív hólyag jelenségének tünetei?

Mit jelent a „hiperaktív hólyag” kifejezés?

A hiperaktív vagy érzékeny hólyag, illetve záróizom-gyengeség oka a túlműködés. Ilyenkor a hólyag akkor is ürülni akar, amikor még nem telt meg. Jól látható tünete a gyakori mosdóba járás napközben. Orvosi vélemények szerint a hólyagot naponta 4—8 alkalommal kell üríteni. Ha ennél gyakrabban kerül rá sor, akkor hiperaktív hólyagról vagyis záróizom-gyengeségről lehet szó. Az állapot idősek, illetve — életkortól függetlenül — nők körében gyakoribb.

Hólyagérzékenység

További tünetei lehetnek hólyag érzékenység a következők: az illető nem ér ki időben a mosdóba, hogy kiürítse a hólyagját, ágyba vizel, vagy gyakrabban jár ki éjjelente a mosdóba — utóbbi állapot neve nocturia éjszakai mosdóhasználatamely nem jár ágybavizeléssel.

Fontos tudni, hogy a hiperaktív hólyag jelenségének nem tünete a vizeletszivárgás.

hólyag érzékenység

Ha ez fellép, inkább késztetéses inkontinenciáról lehet szó. Mik a hiperaktív hólyag jelenség és a késztetéses vizeletinkontinencia kiváltó okai?

Fájdalmas hólyag szindróma - Tünetek, okok és kivizsgálás

A hiperaktív hólyag jelenség több lehetséges okra vezethető vissza. Sürgős késztetést okozhat a húgycső átjárhatóságának csökkenése, vagy akár egy bakteriális húgyúti fertőzés is a húgyhólyagban, amely irritálja a hólyag belsejét borító nyálkahártyát. Evidenciának tűnhet, de előfordulhat, hogy a túlságosan bő folyadékbevitel a jelenség gyökere.

hólyag érzékenység

A problémát bizonyos italtípusok, például az energiaitalok, a kávé vagy más, magas koffeintartalmú italok is okozhatják.

Antibiotikus prosztatitis kezelés sürgős késztetést alacsony folyadékbevitel is okozhatja. Ha azért fogjuk vissza a folyadékfogyasztást, hogy csökkentsük a sürgős késztetések számát, csak súlyosbítjuk a problémát, mivel a vizelet ezáltal besűrűsödik, irritálja a hólyag belsejét, továbbá szúrós szagúvá teszi a vizeletet, és sürgős késztetést okoz.

A kiszáradás a székrekedés kockázatát is fokozza; ez az állapot közismerten növeli a vizeletinkontinencia kialakulásának esélyét. Hiperaktív hólyag jelenséget hólyagkövek is okozhatnak.

Vizeletszivárgás Előfordul, hogy bár a húgyhólyag még nincs megtelve, hirtelen erős vizelési ingert érez, amelyen képtelen úrrá lenni? A szokásosnál többször kell vécére járnia, és ilyenkor csak kis mennyiségű vizelet ürül? Van, hogy az erős vizelési ingert akaratlan vizeletvesztés követi?

Súlyos, hiperaktív hólyag jelenséget vagy késztetéses vizeletinkontinenciát okozó egészségügyi problémák A hiperaktív hólyag jelenség és a késztetéses vizeletinkontinencia is lehet valamilyen súlyosabb egészségügyi probléma következménye. Az olyan nőgyógyászati problémák, mint a méhsüllyedés vagy a petefészekrák, szintén okozhatnak hólyagirritációt, ami sürgős vizelési késztetést okoz.

Az IC tünetei

A jelenség a korábban stresszinkontinencia miatt műtött nőket is érintheti. További veszélyeztetett csoportnak számítanak a cukorbetegek.

hólyag érzékenység

A magas vércukorszinttel orvosi nevén hiperglikémiával párosult, orvosilag nem felügyelt cukorbetegség megnövelheti a szomjúságérzetet és ezáltal a vizelettermelést. A jelenség a prosztatanagyobbodással élő férfiak körében is előfordulhat. Ezenkívül az idegrendszert érintő állapotok, például a nyitott gerinc, hólyag érzékenység szklerózis multiplex vagy a Parkinson-kór szintén okozhat hiperaktív hólyag jelenséget vagy más, a húgyhólyagot érintő tüneteket.

Milyen kezelési lehetőségek közül lehet választani? A hiperaktív vagy az érzékeny hólyag kezelése nem egyszerű feladat, mivel gyakran nehéz pontosan meghatározni a probléma pontos okát. Éppen emiatt a kezelés gyakran a legnagyobb nehézséget okozó tünetekre szorítkozik.

Kezdeti lépésként az orvos úgynevezett konzervatív megoldásokat hólyagtorna, életmódváltás, új étrend stb. Ha mindez eredménytelen lenne, áttér a gyógyszerekre.

Ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, sebészeti megoldásra is sor kerülhet. Ha Önt aggasztja saját húgyhólyagjának állapota, vagy ha mostanában megszaporodott a sürgős vizelési késztetések száma, először is érdemes lehet felkeresnie egy szakorvost.

hólyag érzékenység

Ő szakértő tanácsot tud adni a lehető legjobb kezelési mód kiválasztásához. Mit tehetnék én a hiperaktív hólyag jelenség tüneteinek kezeléséért?

HĂłlyagĂŠrzĂŠkenysĂŠg

A szakértő orvosi tanácskérésen túl Ön is tehet azért, hogy kezelni tudja a hiperaktív vagy az érzékeny hólyag jelenség tüneteit. Ha vizeletcsepegést vagy -szivárgást tapasztal, tekintse meg a TENA betétekből, pelenkanadrágokból, vizeletfelfogó eszközökből és más termékekből álló kínálatát nők és férfiak számára egyaránt. A diszkrét és hatékony TENA termékek megszüntetik az ezzel az állapottal járó stressz egy részét, mivel éjjel-nappal a szárazság és a frissesség megnyugtató érzésével ajándékozzák meg Önt.